XEN - da li se još dvoumite?

Ako se pitate zašto koristi Xen, razmislite o slijedećoj priči:

Miro je hacker, jedan od posljednjih ljudi koji još uvijek razumije način na koji funkcionira ovaj novi svijet 2030.

Računala su postala sveprisutna, i zapravo je nemoguće povući crtu između "prave" stvarnosti i one koju naša osjetila primaju, bilo preko implantata ili preko stvarnih fizičkih objekata kreiranih nano-tehnologijom.

To jutro počelo je kao i bilo koje drugo. Nakon polaganog buđena, šalica kave vrlo se praktično materijalizirala u Mirovoj ruci nekoliko trenutaka nakon što je otvorio oči.

Sve oko njega, sve što vidi ili osjeća, uvelike je posljedica programiranih agenata koji marljivo rade u pozadini izvršavajući se na računarskoj matrici.

Oni upravljaju svim aspektima svijeta: od grijanja i hlađena prostorija do materijalizacije novih objekata korištenjem milijunima nano-botova u zraku.

Tog jutra osjetio je lagano peckanje na zapešću ruke što je moglo značiti samo jedno: njegov novi implantat funkcionira i pokušava mu reći da su njegovi agenti preopterećeni.

Ustajući iz kreveta, blagim pokretom ruke pretvorio je zid u veliki ekran na kojem je bilo jasno vidljivo da su njegovi agenti upravo u pokretu preko računarske matrice u potrazi za slobodnim resursima.

Do trenutka kada je progutao poslijednji gutljaj kave, peckanja je nestalo. Agenti su pronašli mirniji dio matrice u kojem je bilo dovoljno slobodnih resursa. Jednom riječi, nano-mašine koje su stvorile njegovu šalicu kave trenutno su bile kontrolirane iz dijela matrice na drugom kraju svijeta.

U svijetu u kojem su svi računarski resursi dijeljeni među mobilnim agenatima, veoma je važno da postoji mogućnost migracije programa koji se izvršavaju sa jednog računarskog resursa na drugi. Početak tog trenda vidjeli smo 2005 sa prvim slobodno dostupnim virtualizatorom koji je omogućio migraciju resursa bez prekida izvršavanja: Xen.

Xen je zapravo napravljen sa otprilike takvom vizijom, a ne kao vmware killer. Nadam se da Vam je bilo lijepo na DORS/CLUC 2006!