Prvi tjedan u CARNetu, drugi puta

Čudan naslov zapravo objašnjava dio moje povijesti: počeo sam kao CARNet sistem inžinjer 1995. i sada sam ponovo u CARNetu, ovaj puta na poslovima u vezi portala za osnovne i srednje škole.

Prvi tjedan je bio prekrasan i jako naporan i nadam se da ću za nekoliko tjedana imati nešto i za pokazati od svojih napora. Za sada, mogu samo napisati nekoliko loših rečenica o ocfs2 sa kojim se natežemo od početka instalacije sustava, ali taj rant ću ostaviti za trenutak kada budem siguran da problem zapravo nije u optičkom kablu :-)

Ponešto od moje motivacije za prelazak u CARNet možete pročitati u mojoj zamolbi za zapošljavanje, ali ukratko mislim da je ovo pravi trenutak da se posvetim projektima povezanim sa osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima jer sam prepoznao da dio problema koji oni imaju najbolje mogu riješiti tako da postanem (ponovo) CARNetovac.

U ovih prvih tjedan dana iskoristio trik za optimizaciju servera: kada počnete swappati zbog premalo memorije i performanse sustava postanu neprihvatljive, smanjivanje broja apache i database childova će zapravo poboljšati situaciju jer će pomoći mašini da izađe iz swap-a. Također, zgodno je paziti i na broj konekcija koje apache može otvoriti prema bazi (naročito ako se koriste permanent connections prema bazi) a i na fs_passno u /etc/fstab jer svaki filesystem zapravo voli povremeni fsck (čak i journaling filesystem kao ext3, što je zapravo pomalo čudno).