Plan9 BoF

Od zadnjeg USENIX-a su napravili 9grid. Plan 9 i dalje radi na clusteringu, ove godine se očekuje port na 64bitnu arhitekturu. Plan je portati Plan 9 na Xen virtualne mašinu da bi plan9 radio na svim mašinama na kojima se vrti i Linux.

Jedan od većih problema (barem za IBM-ere) je što nije pod GPL licencom. Naime, u IBM-u je teško napraviti bilo što pod nekom od licenci koji su slobodne, a kako plan9 nema GPL licencu nego BSD, to im je problem.

Najveći zločinci Plan 9-a je naravno AT&T i poslije toga Lucent koji su htjeli ne ponoviti grešku sa Unix-om koji su dali svima pa su napravili obrnuto: Plan 9 nisu dali nikome.

Nakon jedno sat vremena došli su i Rob Pike i Dave Presotto (i sjeli točno pored mene :-) ali su uspjeli otići prije kraja. Iako sam i prije čitao u Plan 9 ipak je praktična demonstracija sa nekim tko ti može pokazati kako to radi nešto sasvim drugo. Dva sata kasnije (dok ovo pišem) mogu zaključiti samo da je velika šteta što Plan 9 jednostavno nije zamjenio Unix i što danas prevladava Linux a ne Plan 9 (za one koji koriste Windows i čitaju ovo: kročite u 1970! Samo pogledajte Plan 9 -- to je OS transparentan na mrežu! Dobro? Ne moramo više razgovarati o Windowsima, zar ne?)

Update: Shvatio sam da se gornja rečenica može shvatiti kao bashing, pa ću malo pojasniti (jer sam disableao komentare koji i tako i tako ne rade :-)
Dakle, zamislite da je sve file. I TCP stack i procesor. Dakle, imate Plan 9 na svom laptopu i vrtite nešto što vam je sporo. Ništa lakše, na drugoj strani mreže (bilo gdje!) imate prekrasan vrlo brzi CPU server X. Importate CPU sa njega i puf! Vaš program se vrti tamo. Potpuno transparentno. Imate firewall na Plan 9 i želite izaći negdje van. Importate TCP stack sa firewall-a i vaše konekcije idu sa njega. VPN? Importate TCP stack sa mašine koja je na drugom kraju mreže! Da, sve je enkriptirano i sigurno!! Želite pročitati mail sa mašine koja je u hrvatskoj? Importate svoj /lib/mail na laptop koji je bilo gdje. OK? Na to sam mislio!!